Archive for category RUM

House OM – Yokohama – Japan by Sou Fujimoto Architects

The three storey open house idea came from from the client. they wanted a house with a courtyard with a rich atmosphere.
as the site was comparatively small, just 72 square meters, fujimoto imagined the interior dwelling space as interwoven in
complex ways with the exterior spaces. the result was a three-dimensional courtyard that links in various ways to
the dwelling spaces, a kind of ambiguous interface between the inside and the outside. the house was transformed into an abstract,
cloud-like organism. each floor is given a distinctive shape by slicing out a differently shaped exterior space.
we stacked the resulting floor shapes on top of another, whereas the exterior spaces and interior spaces were interlinked.
it was than that we discovered further levels of three-dimensional complexity.

During the design of the internal spaces, we inserted and organized the parts needed for daily life such as kitchen and
bathroom. by arranging elements such as stairs and storage into boxes, the internal space was transformed into a house
for living. although the house is complicated and confusing in its outside-inside links, i believe it works well as a place to live in.
with fujimoto’s latest project house OM, the internal spaces are stacked in such a way that it looks like they are all tangled
around one central courtyard.

8 kommentarer

The Pannonhalma Archabbey, Hungary

A Gym Is Transformed Into A Concert Hall

photo © Tamás Bujnovszky

Millenary Benedictine Abbey of Pannonhalma and its Natural Environment | UNESCO World Heritage Site
photo © Tamás Bujnovszky

One of Hungary’s most historic monuments founded in 996, is the Benedictine Pannonhalma Archabbey now supplemented by the Benedictine High School, a boarding school for boys.  As of 2005, The Pannonhalma Arcus Temporum Festival, a three day spiritual exercise in the form of music, theater and art takes place in the boarding school’s gym. For this year’s festival, three young Hungarian architects Dániel BalóDániel Eke and Zoltán Kalászi designed and built a specifically fitted installation for the gym using two elements. For starters, the light bulbs that were used formed a strict geometrical grid. Then, the parallel waving layers of the translucent textile which also improved the gym’s acoustics were dropped from the ceiling into the space below. Suffice it to say that the end result turned the classical concerts which took place between the 24th/26th of August, 2012 into a memorable event.

photo © Tamás Bujnovszky

photo © Tamás Bujnovszky

On the project itself, the architects had the following to share : 
>> In order to create an interior which was suitable for classical concerts, first of all we had to somehow fade out the gym’s characteristic appearance and find a suitable cover. But further on, we were eager to form an atmosphere that would compliment musical events and to then partition the homogenous space through gentle transitions. We therefore created a spatial structure built from two items: This included the creation of an interacting translucent media system and a geometric grid of point lights. The media system’s hanging layers are made out of a thermally bonded non-woven geotextile fabric. As the fabric dominates over the beams and walls, we then blurred the room’s boarders through the use of different outlines and the translucent, opalescent texture of the fabric’s layers. We also defined the locations of the two main functions, these being the auditorium and stage. The point lights themselves are made from light bulbs which emit equal intensity light and hang in equal distance at the nodes of a square raster. These bulbs are hidden among the waving textile layers above the auditorium, and come into view above the stage thus bringing the musicians into focus. With the use of the textile layers, we succeeded in improving the room’s acoustics whereby the hanging ribs dampened the sharp reflecting sounds dispersing them through the space. This in turn, generated a more comfortable atmosphere and optimized the musical experience.<<

photo © Tamás Bujnovszky

photo © Tamás Bujnovszky

photo © Tamás Bujnovszky

photo © Tamás Bujnovszky

photo © Tamás Bujnovszky

photo © Tamás Bujnovszky

photo © Tamás Bujnovszky

photo © Tamás Bujnovszky

photo © Tamás Bujnovszky

PROJECT CREDITS
Project: Concert hall installation in the Archabbey of Pannonhalma
Location: Archabbey of Pannonhalma, Hungary
ArchitectsDániel BalóDániel EkeZoltán Kalászi
Electrical Engineering: István Kalászi
Construction team: Dániel Baló, Tamás Bene, Dániel Eke, Zoltán Kalászi, Mar Vicens Fuster, Balázs Máté, Nóra Szüts, Eszter Takács
Gross Floor Area: 200 sqm
Material: Polypropylene (17 gram/sqm non-woven fabric)
Functional Period: 24th – 26th of August, 2012
Budget: 1160 €
PhotographsTamás Bujnovszky

1 kommentar

Abaton : Finca en Extremadura

 

Located in province of Caceres, South-West of Spain, Madrid based architecture studio Abaton rehabilitated an abandoned barn into a refined and environment friendly family home.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Photos © Belen Imaz

+ Via Abaton

1 kommentar