Theo Jansen STRANDBEEST

Dette er en af de mest fantastiske ting, jeg nogensinde har set. I næsten 20 år, har den selvstændig hollandske kunstner, videnskabsmand, ingeniør, “kinetisk billedhugger”, og visionær Theo Jansen været i færd med at skabe en helt ny dyrerace. Hans “Strandbeest” Strandmonstre er multi-legged skabninger, der strejfer rundt på den hollandske kyst fodret af vind.

For 17 år siden, skabte Jansen et edb-program, der bruger genetiske algoritmer til at efterligne evolution. I det, konkurrerede virtuelle firbenede skabninger mod hinanden for at afgøre, hvilke af dem der ville reproducere. Det eksperimentet søger Jansen at bringe til livet.Jansen har fundet sit eget livets byggesten: plastslanger. “Jeg ser det nu som en slags protein – i naturen, er alt næsten lavet af protein, og der er forskellige anvendelser af protein,- negle, hår, hud og knogler. Der er en masse du kan, med bare et materiale, og dette er hvad jeg forsøger at gøre. “Hans dyr i bevægelse er virkelig noget, der skal ses.

Strandbeest er næsten som at være kastet tilbage i tiden. Gigantiske og tornede og insekt agtige, fra en afstand er det ikke svært at tro, at de er helt levende organiske væsner. Som ancient skeletter der er kommet ud af oceanerne og have taget ophold på stranden. Jansen har sagt “muren mellem kunst og teknik findes kun i vores sind.

På trods af at være lavet af relativt enkle materialer – slangen, nylon tråd, og tape  – er hans skabninger komplekse og højt udviklede. De har fuldt funktionel ben og maver, der bogstaveligt talt “fordøjer vinden. De er designet til at leve på stranden, den enkelte skabning har sin egen “genetiske kode” i varierende længder af rør, der anvendes til deres Lemmer. I alt en darwinistisk stil. Vinderen får deres kode til at gå videre til den næste generation. Taberen ikke. Det er “survival of the fittest” skulpture.

Tjek traileren for Alexander Schlichter’s kommende film om Jansen, “Strandbeesten”:

SE MEGET MERE HER

Reklamer
  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s