“Shell” af Kotaro Ide hos ARTechnic

photo (c) Nacasa & Partners Inc., Image Courtesy of Kotaro Ide // ARTechnic Japan

Architect:  Kotaro Ide // ARTechnic Japan
Location:  Karuizawa, Nagano // JAPAN
Project Type:  Private Residence
Assistants: Moriyuki Fujihara, Ruri Mitsuyasu, Takashi Mototani (former member), Kenyu Fujii
Collaborator: Manami Ide (designer of customized metal work)
Structural Engineer: Naomi Kitayama / NAO
Mechanical engineer: Hiroshi Nakayama / TNA
Electrical Engineer: Jyunetsu Satou / EPS
Contractor: Kenji Kusunoki / GIKAKU
Date of Completion:  2008
Structure:  Reinforced Concrete
Site Area:  1,171 square meters
Total Floor Area:  329 square meters
Photographer:  Nacasa & Partners Inc.

De der tør anderledes arkitektonisk udformning, er altid interessante, næsten uanset hvor og hvornår de bliver præsenteret. En sådan interessant arkitektonisk udformning er “Shell” huset af japanske arkitekt, Kotaro Ide hos ARTechnic. Projektet stod færdig i 2008; de skulpturelle sneglehus-lignende strukturer blev bygget i skoven af Karup, som ligger i Nagano, Japan.

Denne store to-etagers snegle-formede struktur adskiller sig markant fra den omkringliggende vilde natur : dens favna, huler og klipper, og huset er helt klart ikke en del af naturen. Men med dens organiske form synes det alligevel subtilt at høre til i skoven. Den stærke og markante cement struktur formår at være i fin harmoni med landskabet. Kunden ønskede sig et hus, – som skulle benyttet som et fritidshus, dog hyppigt besøgt og det skulle kunne anvendes til mange mange år fremover. Arkitekterne fik frit til skabe udtrykket men uanset udformningen skulle huset være i sameksistere med den omkringliggende smukke natur. “Eksistensen af strukturen afhænger af dets magt til at udholde naturen.”

De ofte meget lave temperaturer i Karup sammen med den øgede luftfugtighed gøre det til tider til et barsk klima. Som følge heraf har mange af husene i området en helt traditionel struktur og opbygning som man af erfaring ved kan står over for de overvældende vejr udfordringer. Med dette in mente turde arkitekten dog at gi et bud på en stor “Shell” struktur, der svæver over jorden og er konstrueret af armeret beton.  Brugen af armeret beton til bopælen er medvirkende til at beskytte sig fra den høje luftfugtighed og kulden.

Den indvendige arkitektoniske udformning af boligen følger den udvendige form af huset, væggene er buede og er ikke blevet glattet ud. I stedet er funktioner og møbler i boligen er blevet skræddersyet til at opfylde de konstruktionsmæssige krav for den oprindelige struktur. Arkitekterne var meget opmærksom på udformningen og for detaljerne af  komfort på højeste niveau i boligen.

Kirsebær trægulve anvendes i hele boligen, mens eg har været brugt til nogle møbler, der giver en god kontrast til gulvet. Mange af møblerne er special designede i form og struktur da væggene gør det umuligt for almindelige møbler til at passe. De store åbne fællesarealer ligger  i stueetagen, mens de private rum, såsom soveværelserne er placeret på øverste niveau.

En skræddersyet gulvvarmesystem minimerer tabet af varme inde fra huset. Dette skræddersyet varmesystem fungerer som en kuldebro, som muliggør den luksus at nyde store åbne rum med store vinduespartier der giver den ønskede sameksistens med naturen. Systemet integrerer sig i den arkitektoniske form. “Den centrale styring samler alt mekaniske og elektriske udstyr, der kan forvaltes af tre knapper.”

Samlet set har  Shell huset et simpel helt unik æstetisk design, der blander sig godt med det traditionelle japanske landskab. Huset skaber en balance mellem den futuristiske menneskeskabte struktur og miljøet, og det omgivne naturlige miljø. Hele projektet tog mere end halvandet år at realisere og to og et halvt år at fuldføre.

Se flere af tegnestuens projekter : http://www.artechnic.jp/

  1. #1 by Gertie on april 19, 2013 - 6:25 am

    This is really interesting, You are a very skilled blogger.
    I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I’ve shared your
    web site in my social networks!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s